
Weet je niet zeker of jou foto wel geschikt om te laten afdrukken? Dan ben je zeker niet de enige. Deze vraag wordt zelfs gesteld door fotografen. Dit is ook niet zo vreemd, omdat er specifieke kennis bij komt kijken. Zo heb je te maken met bleeding, resolutie(PPI) en kleurmanagement. Deze vaktermen zijn vaak niet zo bekend en vragen om wat uitleg.
1. Let op dat er rondom de foto een klein gedeelte wegvalt

Wanneer een foto wordt geprint heb je voor het printen rondom de foto snijmarge nodig. Dit is vaak zo rond de 5 tot 10mm. Wanneer het onderwerp in de foto dus heel dicht bij de rand zit kan er een klein gedeelte van het onderwerp afvallen, wat natuurlijk niet mooi is. Let dus op dat het onderwerp of andere belangrijke elementen niet te dicht op de rand zitten.
2. Helderheid en kleuren van de telefoon zijn vaak niet de kleuren die je in de afdruk kan verwachten
Je telefoon maakt prachtige foto’s. Totdat je er een afdruk van laat maken. De kleuren zijn fletser en de afdruk lijkt donkerder. Dit komt vaak omdat een telefoonscherm de kleuren opblazen. Daarnaast kan je de helderheid van de telefoon zelf bepalen. Zet je deze op 100% dan wordt de foto flink opgehelderd. Een telefoon verlicht de foto van achteren. Bij een afdruk is het licht heel anders. Hier is geen licht van achteren dat de foto verlicht. Bij een grote afdruk is het daarom belangrijk om de foto ook op een gekalibreerd beeldscherm te bekijken.
3. Geen gedeelde WhatsApp images afdrukken!
Heel handig om een leuke foto te krijgen via WhatsApp om deze vervolgens te laten printen. Maar wat WhatsApp doet is de foto automatisch voor je verkleinen, zodat er minder data over de lijn gaat. Niet handig dus voor een afdruk. Een foto afdrukken op klein formaat kan nog, hier zo je geen merkbaar verschil in. Maar als je een WhatsApp afbeelding op groot formaat laat afdrukken kan dat wel degelijk uitmaken. Vraag dan om de foto op te sturen via e-mail of via wetransfer. De foto wordt dan niet verkleint.
4. Check de resolutie van de foto. Een foto rond de 4000 x 3000 pixels is altijd goed.

Check voor de zekerheid nog altijd even de resolutie van de foto. Op je smartphone kan de foto er scherp uitzien, maar dit is natuurlijk een klein schermpje. Hierop lijkt elke foto scherp. Zoom goed in op de foto op je smartphone, beter nog is om op een groot formaat beeldscherm de foto goed te controleren. Op je smartphone en op de computer kan je snel de resolutie bekijken. Bij een smartphone kan je over het algemeen de resolutie van een foto opvragen door in de galerij app op een foto te kijken. Vervolgens ga je naar de details toe van de foto. Op een desktop kan je met de muis over een foto heen bewegen, je krijgt dan een pop-up met de details van de foto te zien.
5. Bedenk op welk materiaal je het wil laten afdrukken
Het materiaal waarop het geprint wordt kan verschillende minimale vereisten aan een foto stellen. Zo vereist een foto op een fotodoek een minder hoge resolutie foto dan bijvoorbeeld een foto op HD Metal. Een fotodoek als bijvoorbeeld canvas heeft een open grove structuur. Hierdoor heeft het minder pixels nodig om te printen. Een foto op canvas is van zichzelf namelijk al minder scherp. Dit hoort bij de eigenschappen van canvas. Een foto op HD Metal is zeer scherp en heeft meer pixels nodig en vraagt daarom om een foto van hogere kwaliteit.
Foto op groot formaat aanleveren? Lees de tips om een foto op groot formaat goed aan te leveren!
Bleed is de ruimte rondom een afbeelding die wegvalt tijdens het bedrukken. Deze extra ruimte is nodig om een afbeelding volledig te kunnen bedrukken. Als deze extra ruimte er namelijk niet is moet de foto exact op de randen worden geprint van de de plaat. De kans is dan groot dat er soms net teveel speling is waardoor de foto niet geheel op de plaat wordt afgedrukt.
Dit is een term wat vaak niet begrepen wordt. Om het wat duidelijker te maken zal ik in plaats van inch centimeter gebruiken. We hebben het nu dus over het aantal pixels op een centimeter. Hoe meer pixels op een centimeter hoe scherper een foto is. Hoe minder pixels hoe minder scherp een foto wordt. Het aantal pixels per centimeter is dus altijd afhankelijk van de afmeting. Pas wanneer je weet op welk formaat je een foto wilt afdrukken, kan je ook het aantal pixels per centimeter berekenen. Voorbeeld:
Je hebt een foto van 1000 x 1000 pixels. Het aantal pixels zegt nog niks over het aantal pixels per centimeter. Pas wanneer je weet op welk formaat het wordt afgedrukt kan je het aantal pixels per centimeter uitrekenen. Als ik de foto wil laten afdrukken op het formaat 50 x 50cm zal ik het aantal pixels per centimeter 50 zijn. Als ik het laat afdrukken op het formaat 25 x 25cm dan zal het aantal pixels per centimeter 100 zijn. Hoe kleiner het formaat hoe scherper de foto wordt.
DPI berekenen? Kijk dan eens naar deze handige DPI berekenen tool.
Om de juiste kleuren uit de printer te krijgen moet de apparaten goed op elkaar worden ingesteld. Elk device heeft namelijk weer zijn eigen kleurengamma . Om de juiste kleuren te krijgen moet een foto in het profiel Adobe RGB of Adobe sRGB worden aangeleverd. Bijna alle standaard camera’s zijn hiermee uitgerust en jpeg foto’s worden bijna altijd opgeslagen met het profiel sRGB.