
Soms zie je door de bomen het bos niet meer, dit geldt zeker bij het kiezen van een foto op aluminium. Op het internet zijn veel verschillende aanbieders te vinden die een foto op aluminium aanbieden, en de meeste aanbieders zijn natuurlijk erg enthousiast en vinden hun foto op aluminium het mooiste. En dat is natuurlijk best logisch (bij Vinsio vinden we dat ook). Maar zit er nu ook daadwerkelijk verschil in kwaliteit en wat zijn dan deze verschillen? De prijzen kunnen namelijk ook behoorlijk verschillen. En via het web is het lastig om een goede inschatting te maken van de kwaliteit. Om een goede vergelijking te kunnen maken wordt in dit artikel dieper in gegaan op de verschillen in plaatmateriaal, printtechnieken en ophangsystemen.
Verschil in plaatmateriaal
Foto op aluminium (dibond): Aluminium met kunststof kern

Bij het zoeken op het internet naar een foto op aluminium worden vaak leveranciers getoond die een foto op dibond aanbieden.

Dibond is een sandwichpaneel wat bestaat uit drie lagen. De buitenste lagen is van aluminium en de kern is van een kunststof. De dikte van het aluminium is vaak rond de 0,3mm. Met de kunststof kern is het dibond 3mm dik. Dibond is op zich zelf licht van gewicht en redelijk stevig. Het materiaal wordt toegepast bij gevelbekleding en reclame-uiting. Bij het zoeken naar een foto op aluminium via een zoekmachine, kom je al snel bij een foto op dibond uit. De meeste leveranciers noemen het een foto op aluminium (of alu-dibond), doordat de foto op 0,3mm laag aluminium wordt geprint.
HD Aluminium: 100% Aluminium


Naast dibond is er een nieuw materiaal op de markt gekomen wat bestaat uit 100% aluminium. Dit materiaal is voorzien van coating. De inkten kunnen via een speciale printtechniek in de coating worden gebracht. Deze techniek van printen is minder bekend. Bij Vinsio zijn we gespecialiseerd in deze druktechniek, omdat het resultaat zo onwijs mooi is!
Wij maken gebruik van deze HD Metal fotopanelen. Bij onze panelen zit dus geen kunststof kern in verwerkt. De panelen zijn dan ook GreenCircle Certifed. Het aluminium wat wij gebruiken is recyclebaar.
Verschil in kwaliteit
De verschillen in het uiteindelijk resultaat met een foto op Dibond tussen de aanbieders is enorm. Met een foto op dibond krijg je dus zeker niet overal dezelfde kwaliteit. De grootste verschillen komen doordat er verschillende manieren van aanbrengen van de foto op het dibond worden gebruikt. Daarnaast kunnen er kwaliteitsverschillen optreden, doordat een leverancier gebruikt maakt van hoogwaardige materialen, waar de andere leverancier gaat voor budget materialen.
Dibond – Directdruk

Het aluminium op de dibond plaat wordt direct bedrukt met een UV-printer. De inkten liggen dus bovenop het aluminium. De foto op dibond heeft een lichte structuur en een matte uitstraling. De oppervlakte voelt ruw aan. Dit komt door de inkten. Het nadeel van deze techniek is dat een foto snel kan beschadigen. Ook wordt een foto met deze techniek middelmatig scherp. Een foto op dibond is ideaal voor standaard foto’s gemaakt met je smartphone.
Het voordeel van directdruk is dat het vaak goedkoper is en dat je kan kiezen voor een geborstelde (brushed) look of met een witte ondergrond. Bij een geborstelde look is het aluminium nog zichtbaar door de foto.
- Goedkoop in aanschaf
- Prima voor tijdelijk gebruik
- Leuk als cadeau
- Geborstelde look (brushed aluminium)
- Voelt stevig aan
- Mindere kwaliteit in scherpte en contrast
- Snel beschadigd
- Ruw oppervlak
- Geen mat/ glans, maar puur de inkt zichtbaar
- Niet duurzaam
- Afwerking randen soms niet mooi
Dibond – Directdruk met folies

Door een directdruk foto op dibond beter te beschermen wordt er gebruik gemaakt van folies. Deze folies worden door middel van een lamineermachine boven op de inkten gebracht. Hierdoor krijgen de inkten een beschermingslaag. Deze folies zijn met een glans of mat afwerking verkrijgbaar. De scherpte en kwaliteit van je foto wordt dan ook bepaalt door het type folie wat wordt gebruikt. Soms kunnen er ook stofjes of luchtbelletjes onder het folie komen wat zorgt voor kleine oneffenheden.
- Goedkoop in aanschaf
- Glans en mat afwerking
- Voelt stevig aan
- Brushed look
- (Soms) UV-werende folie
- Mindere kwaliteit in scherpte en contrast
- Niet duurzaam
- Folie kan stofjes of luchtbelletjes bevatten
- Folie kan na verloop van tijd loslaten
- Afwerking randen soms niet mooi
Dibond – Fotopapier
Het dibond wordt puur als drager gebruikt. Je foto wordt op fotopapier geprint en vervolgens op het dibond verlijmd. Met deze techniek heb je eigenlijk dus een foto op fotopapier met dibond als drager. Het voordeel van deze techniek is dat je niet rechtstreeks op het dibond hoeft de printen. Dit zorgt namelijk ervoor dat een foto minder scherp wordt. Het uiteindelijk resultaat is erg afhankelijk welke papier en printer wordt gebruikt.
- Vaak mooie kwaliteit (bij gebruik van hoge kwaliteit fotopapier zoals Fuij)
- Voelt stevig aan
- (Soms) UV-werende fotopapier
- Kras gevoelig
- Hoge prijs in aanschaf
- Aluminium wordt gebruikt als drager (uiteindelijk is het een foto op papier)
- Lastig schoonmaken
Dibond – Fotopapier met acrylaat
Een dibond plaat met foto wordt aan de voorzijde voorzien van acrylaat. Het acrylaat geeft het geheel een luxere uitstraling en maakt de foto levendiger. Het is een mooie toevoeging, maar zorgt er wel voor dat het een zwaar paneel wordt. Let er dus goed op dat er een goed ophangsysteem erbij wordt geleverd.
- Vaak mooie kwaliteit (bij gebruik van hoge kwaliteit fotopapier zoals Fuij)
- Voelt stevig aan
- Diepte werking door acrylaat
- Eenvoudig schoon te maken
- UV-bestendig (bij gebruik juiste acrylaat)
- Hoge prijs in aanschaf
- Aluminium wordt gebruikt als drager (uiteindelijk is het een foto op papier)
- Is zwaar in gewicht
HD Aluminium (of ook wel HD Metal genoemd)
Zover ik weet, is er maar 1 type printtechniek voor het aanbrengen van foto’s op HD Metal (dus geen dibond). Van deze printtechniek en eindresultaat zijn we bij Vinsio helemaal weg van. Het aluminium wordt voorzien van een harde coating. Wij maken gebruik van een zeer hoogwaardige coating en brengen dit meerdere keren aan op het aluminium. Het overtreft elke andere printtechniek. De scherpte en diepe kleuren die bij deze techniek worden verkregen is waanzinnig. Daarnaast is het krasvast, licht van gewicht en gaat het levenslang mee!

Doordat de inkten diep in de coating worden gebracht hoeft er geen gebruik gemaakt te worden van folies. De coatingslaag is namelijk UV-werend en krasbestendig. De strakke coatingslaag zorgt daarnaast voor een diepte werking en een mooie hoogglans. Je hoeft dus ook geen gebruik te maken van Plexiglas. Een foto op 100% aluminium blijft dus licht van gewicht.
- Zeer scherp en diepe kleuren
- Duurzaam (Greencircle label)
- Glans, mat afwerking
- Geborstelde look (brushed)
- Diepte werking door hoogglans
- Eenvoudig schoon te maken
- Vuur bestendig
- Lich van gewicht
- Perfect als decoratie
- UV-bestendig
- Uniek product
- Hoge prijs in aanschaf
- Heel dun (1,2mm)
Verschil in bewerken van plaatmateriaal
Bij het bewerken van het plaatmateriaal bedoel ik mee, het frezen, zagen of snijden. De platen kunnen op verschillende manieren zijn bewerkt. Dit zie je terug in de afwerking van de randen. De hoeken kunnen dan ook erg scherp zijn en soms zitten er nog kleine haakjes aan. Let dus goed op of de randen mooi zijn afgewerkt.

HD Metal fotopanelen worden machinaal gefreesd. Hierbij zijn de hoeken licht afgerond, zodat er geen scherpe raden zijn. Het frezen zorgt er ook voor dat de randen mooi glad zijn.

Verschil in ophangsysteem
Omdat dibond van zichzelf al een vrij stevige plaat is hoeft er niet een zwaar ophangsysteem achter om de plaat strak te houden. Wat er dan ook vaak wordt aangeboden zijn afstandhouders met gaten of zijgrip. Bij groot formaat is het wel goed om te kijken of er ook een ophangframe wordt aangeboden. Anders kan het dibond namelijk ook gaan buigen.
Een HD Aluminium fotopaneel is een stuk dunner dan dibond. Hier moet dan ook een steviger ophangsysteem achter. Voor een klein HD Aluminium fotopaneel kan een 2-delig ophangsysteem worden gebruikt. Wordt het paneel groter dan wordt er een 4-delig ophangsysteem gebruikt.